Lesevansker

Nord-Odal bibliotek er et "Bok til alle"-bibliotek og har et spesielt fokus på bøker som er tilrettelagt for mennesker med ulike lesevansker. Dette er et samarbeid med forening Leser søker bok, og via deres tjeneste Boksøk kan du finne bøker tilpasset dine behov.

Bøkene er delt inn 7 kategorier og er tydelig merket på bokryggene.

  • Litt å lese: Lesere med dysleksi, generelle lesevansker eller konsentrasjonsproblemer finner ofte en bok som passer i denne kategorien.
  • Norsk som andrespråk: Flere av bøkene egner seg til høytlesning, norskopplæring eller språkkafe. I denne kategorien samler vi også parallellspråklige bøker: Bøker med to språk på hvert oppslag.
  • Enkelt innhold: Lesere med ulike kognitive utfordringer som utviklingshemming, demens eller afasi finner ofte en bok som passer i denne kategorien.
  • Storskrift: Eldre lesere eller lesere med svakt syn finner ofte en bok som passer i denne kategorien.
  • Punktskrift og følebøker: De fleste bøkene i denne kategorien har både punktskrift, stor og tydelig skrift for seende og følebilder. Noen få bøker har bare punktskrift og følebilder uten synlige kontraster.
  • Tegnspråk og norsk med tegnstøtte (NMT): NMT (Norsk med tegnstøtte) er bygget på norsk talespråk, og bruker tegn som støtte til de viktigste ordene. Bøker med NMT inneholder illustrasjoner av sentrale tegn i setningen i tillegg til vanlig tekst. Tegn til tale er en variant av NMT der tegn fra norsk tegnspråk blir brukt som støtte til norsk tale. NMT og tegn til tale brukes av personer med hørselshemming. Flere personer med språk- eller kommunikasjonsvansker kan også ha glede av NMT.
  • Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK): Flere lesere med ulike språk- eller kommunikasjonsvansker leser symbolspråk i stedet for eller i tillegg til vanlige bokstaver.

 

Du kan også få tilrettelagt litteratur på lydbok via Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) hvis du har dysleksi eller andre lesevansker. Her får du blant annet tilgang til leseappen "Maneno" som er spesielt utviklet for barn i alderen 8-12 år med dysleksi, ADHD eller andre leseutfordringer. Du kan lese mer om Maneno på nettsidene til NLB

Nyttige lenker for deg med lesevansker

Norsk som andrespråk

Er du ny i Norge eller har et annet morsmål enn norsk? Vi hjelper deg gjerne å finne bøker på ditt språk. Du kan selv søke og bestille bøker på andre språk hos Det flerspråklige bibliotek, eller du kan be om hjelp av en bibliotekar. Du finner gratis e-bøker og e-lydbøker på Verdensbiblioteket, og du kan også benytte deg av Lesekroken for eventyr på ulike språk. Bruk passord n-o-bibliotek for å logge deg inn.

Nyttige lenker for deg med norsk som andrespråk

Svaksynt

Biblioteket har et lite utvalg punktskrift og følebøker, samt noen storskriftbøker gjennom vårt samarbeid med foreningen Leser søker bok

Hvis du er blind eller svaksynt, anbefaler vi at du også blir låner hos Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. De produserer innhold på lydbok eller punktskrift som folkebibliotekene ikke har tilgang til. De tilbyr også avisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Klassekampen som lydaviser. Du kan abonnere på blader og tidsskrifter i lydutgave.

Nyttige lenker for deg som er blind eller svaksynt