Tur

Nord-Odals natur byr på en rekke turmuligheter. Sommerstid kan du sykle langs de mange skogsveiene eller vandre etter stier og gamle seterveger. Noen av stiene er merket og skiltet.

Detaljerte turforslag med kart finner du på ut.no

Ski

Du trenger ikke å reise langt i Nord-Odal for å spenne på deg skiene! Vinterstid kjøres det opp mange løyper over hele kommunen, og flere steder er løypenettet knyttet sammen med nabokommunene. 

Oppdatert informasjon om skiløypenettet i Nord-Odal finner du på skisporet.no

Skiløyper

  • Fra Prestberget er det rødmerket omkring 30 km preparerte skiløyper. Løypa går via Svarttjernssætra og videre til Store-Skiren. Svarttjernssetra er åpen for servering utfartssøndager i vinterhalvåret. Det går bilvei med gode parkeringsmuligheter fram til sætra.
  • I Knapper kan skiløype fra Steinbekken anbefales. Ved å følge løypa til Hofferbua i Åsnes kan du også få deg en varm toddy underveis. Dersom du tar en avstikker om Odalsfjellet, åpner det seg et flott utsyn over bygda.
  • Fra Fløytdammen i Bruvoll kjøres det opp skiløype til Trautskogen. Skiløypa går langs Gjeddevatnet med fint utsyn opp mot Trautskogen.
  • Fra Bakkebråten i Austvatn er det kjørt opp løype over Odals-Østmosætra og inn på løypenettet i Åsnes kommune. Løypa går over myrer, tjern og koller i variert skogsterreng.
  • Det er milevis med skiløyper i området vest for Sandsjøen i området helt fra grensen til Sør-Odal i Sør til Benkemyra i Nord. Adkomst til løypene fra Bemlemyra i Størjen, Svartjennet ovenfor Bjørnlihaugen, Evensløkka og Masthaugen ved Tennungen.

Lysløyper

Bruvoll lysløype er på 5 km. Parkering ved idrettsanlegget på Korsholen.

Knapper lysløype er på 2,5 km. Parkering ved Steinbekken.

Sjø

Storsjøen hører til blant Østlandets mest interessante innsjøer. Med sine 42 km2, øyer og holmer, vegetasjon og dyreliv er den en rik og verdifull naturressurs for kommunens innbyggere og tilreisende. Strandlinjen har for det meste blitt skånet for utbygging og inviterer til strandhogg og bad. Innsjøen er en av Norges grunneste, hvor største dyp er målt til 17 meter og middeldypet er 7 meter.

I begynnelsen av 1900-tallet gikk skipene "Odølingen" og "MS Storsjø" i regelmessig trafikk over sjøen.

Råsen er den mindre av Nord-Odals store sjøer og dekker et areal på 2,3 km2. Her er det gode forhold for gjeddefiske, men du finner også blant annet abbor, brasme, lake, og ørret i vannet. I tillegg finnes det kreps i Råsen.

Båt- og vannsport

Storsjøen er en relativt grunn sjø med en gjennomsnittsdybde på 6 meter. Her finner man en rekke øyer, holmer og skjær som kan utforskes med småbåt eller kano. Det finnes også en rekke båthavner rundt hele sjøen.

DNT Odal i samarbeid med Innlandet fylkeskommune har utarbeidet padleruter på Storsjøen. Du finner de i appen Padleruter fra Norges padleforbund.

Forskrift om motorferdsel på vassdrag i Nord-Odal kommune

Badeplasser

Trykk på navnet til den enkelte badeplass for å se mer informasjon samt plassering på kart.

Bukkeneset er en idyllisk badeplass som passer godt for både store og små. Her finner du fasiliteter som toalett, båtbrygge og sandvolleybane, og plass både på gressplen og sandstrand. Ligger ca. 2 km fra fv 263 med skiltet avkjøring.

Kalvhella er en fantastisk badeplass i Nord-Odal. Her finner du skiftebu og toalett, og både sandstrand, gressplen og svaberg som underlag til badehåndkleet. Skiltet avkjøring, ca. 500 meter fra fv 209.

Molensa er en ypperlig badeplass for de aller minste, med stor sandstrand og langgrunn sjø. Ca. 500 meter fra fv 209. Skiltet avkjøring.
 

Ved «Odølingen hyttegrend» finnes det badeplass, samt gjestebrygge og gangstier. Ca. 200 meter fra fv 209.

Badeplassen er en del av Songnabben camping, og det er ikke mulighet å komme til stranda med bil. Buss 700 stopper like ved. Det finnes toaletter, dusj, kiosk og minigolf på campingplassen. Ca. 200 meter fra fv 24. Skiltet avkjøring.

 

Her finner du en sandstrand og langgrunt vann med liten parkeringsplass. Gå under brua og følg stien ut til badeplassen. Ligger like ved fv. 181, Eidsvollsvegen.

 

En liten badeplass med sandstrand og flytebrygge og en liten parkeringsplass. Ligger like ved fylkesvei 24, ca 3. minutters biltur fra Sand sentrum mot Skarnes.

 

Ca. 1 km fra fv 209. Ikke skiltet. Adkomstvei over privat grunn. Ikke tillatt med biltrafikk. Lange sandstrender og noe gras. Langgrunt sørover (barnevennlig), brådypt vestover. Ingen fasiliteter.

 

Jakt og fiske

Med sin nærhet til Oslo og Gardermoen utpeker Nord-Odal seg som en av Norges lettest tilgjengelige villmarksområder. Her finnes en artsrik fauna, og i Nord-Odal kommuneskoger kan du jakte på elg, rådyr og bever i tillegg til småvilt og skogsfugl. 

Den store revejakta
Nord-Odal Jakt- og fiskeforening har siden oppstarten vokst til en stor begivenhet og trekker over 300 jegere fra hele landet til Nord-Odal. Les mer om Den store revejakta hos Nord-Odal Jakt- og fiskeforening.

Bukke- og rådyrjakt hos Nord-Odal Jakt- og fiskeforening

Fiskekort

Fiskekort hos inatur.no

Overnatting i naturen

Enten du foretrekker overnatting i telt, hengekøye eller foretrekker å overnatte i hytte, her har vi samlet noen forslag til overnattingssteder i naturen: 

Gjeddevasskoiene ligger idyllisk til ved Gjeddevatnet, et steinkast fra fylkesvegen som går over Trøftskogen mellom Bruvoll og Strandlykja. Stedet er et ypperlig utgangspunkt for naturbaserte aktiviteter, som fiske, jakt, ski- og fotturer. Stedet består av en hovedhytte med kjøkken og kombinert oppholds- og konferanserom, 2 sovehytter med 10 sengeplasser pluss et antall gulvmadrasser pr. hytte samt sanitærbygg med toaletter og dusjer. Oppholdsrommet i hovedhytta er innredet med tanke på møter og selskaper, men egner seg også godt for mer uformelt samvær. Eget sengetøy må medbringes.

Booking via inatur.no

DNT Odal har ansvaret for to hytter som kan forhåndsbestilles, Bergersætra og Karterud

Priser og booking på DNT.no

Odal jakt- og fiskeforening har satt opp et lagstelt på Stormyra. Teltet har ståhøyde, vedovn, tregulv og benker. Det er godt med vinduer og ypperlig for fotografering og kikking på orrfuglleik om våren. Teltet kan brukes året rundt og det er mulig å reservere plass.

Les mer og reserver teltet på njff.no

Odal kano og fritid leier ut tretelt i sommersesongen. Hva er vel ikke bedre enn å padle ut til ei øy, fiske, grille og sove over i telt?

Priser og booking på odalkano.no