Tjenesten er kommunens tilbud innen psykisk helse og rusarbeid. Alle har en psykisk helse. Tjenesten skal bidra til å bedre menneskers evne til å mestre livet og hverdagen på tross av psykiske problemer, avhengighet eller livsutfordringer. Du kan søke om tjenester dersom du trenger hjelp grunnet psykisk uhelse eller har problemer i hverdagen og har redusert livskvalitet. 

Tildeling av tjenester

For å sikre rett helsehjelp benytter tjenesten tre ulike hovedforløp, skissert i veilederen "Sammen om mestring":
Hovedforløp 1: milde og kortvarige problemer
Hovedforløp 2: kortvarige, alvorlige problemer/lidelser og langvarige mildere problemer/lidelser
Hovedforløp 3: alvorlige og langvarige problemer/lidelser

Fortløpende vurdering må ligge til grunn for tjenesten. Lett tilgjengelige, fleksible, individuelt tilpassede tjenester er hovedprinsippet for alle. 

Hva tilbyr vi?

Tjenesten er et gratis tilbud til deg som bor eller oppholder deg i kommunen. Målgruppen er voksne over 18 år. Du kan selv ta kontakt med oss ved å ringe. Du kan også bli henvist fra lege eller andre du er i kontakt med. Responstid fra mottatt henvisning er inntil 3 uker. Det må påberegnes noe ventetid for tjenester. Ved akutt behov må fastlege/legevakt kontaktes, tjeneste for psykisk helse og avhengighet behandler ikke akutte saker. 

Tjenesten omfatter

  • kartlegging og vurdering utfra individuelle behov for helsehjelp
  • støttesamtaler for å sortere tanker og følelser, i tillegg til samtalebehandling
  • veiledning knyttet til hverdagsmestring
  • verktøy for å kartlegge egne muligheter og ressurser
  • bistand til etablering og koordinering av tjenestetilbud fra andre samarbeidspartnere som fastlege, spesialisthelsetjenesten eller NAV
  • utarbeide og følge opp idividuell plan dersom det er behov eller ønskelig
  • tjenesten har ruskonsulent og samarbeid med LAR
  • tjenesten tilbyr råd og veiledning for pårørende
  • tjenesten er kommunal rådgivende enhet for russaker

Mestringsgruppe

Gruppetilbudet er en del av tjenestetilbudet, og som hovedsaklig tilbys de som vurderes inn i hovedforløp 1. Tilbudet gir kunnskap om angst, depresjon, negative tankemønstre, utfordring med søvn og hverdagsutfordringer/livsbelastninger. Tjenesten vil også gi kunnskap om nyttige mestringsstrategier for best mulig å kunne leve med disse utfordringene. Gruppetimene er annenhver uke, det er tre oppmøter med en varighet på 1,5 time.

Turgruppe

Hver onsdag kl 12.00. Møt opp ved Sand kirke. Gåtur i området på ca 1 time. Dette for å opprettholde god psykisk helse og forebygge isolasjon. Åpent for alle. 

Hjelpetelefoner og nyttige nettsider