Reisebrev fra Østerrike
Som i fjor er ungdomsskoleelever fra Nord-Odal ungdomsskole på elevutveksling i Østerrike, og vi er så heldige å få reisebrev med bilder fra gjengen på tur. Følg dem her.
Dag 1
Søndag formiddag møtte 25 elever og fem lærere spente opp på Eidsvoll stasjon for å starte en reise fra trygge Odalen og ut i verden til Østerrike og Gmunden. Etter mange timer med fly og tog kom vi endelig frem til togstasjonen i Gmunden, hvor de østerrikske vertselevene stod klare for å ta med våre elever hjem.
Etter en litt uvant natt lang hjemmefra, møtte elevene opp på «Bundesrealgymnasium (BRG) Schloss Traunsee» mandag morgen. Dagen ble brukt til å bli enda bedre kjent med sine vertselever samt få nye bekjentskaper med de andre elevene i vertselevenes klasser. Vi lærerne synes elevene våre er tøffe som tør å bli med på noe som både er litt skummelt og spennende! Av erfaring vet vi derimot at når elever beveger seg ut av konfortsonen hvor de er trygge, skjer det mye livslæring og livsmestring.
Bilde 1-9
Dag 2
Linz er Østerrikes tredje største by, og har i overkant av 200 000 innbyggere. Byens kjennemerke er treenighetsstatuen av marmor på rundt 20 meter som man finner ved byens hovedtorg. Denne skal fra gammelt av vise takknemmelighet for de som har overlevd ulike katastrofer, samtidig som den skal beskytte innbyggerne fra krig, brann og pest.
Hovedattraksjonen for besøket i Linz var Ars Electronica, som er byens museum for fremtiden. Her møtes elektronikk og kunst, og er en smeltedigel av kunstig intelligens, roboter, lyd, musikk, film samt mye annet. Elevene vandret først rundt og utforsket stedet litt på egen hånd, hvor det var mange ulike aktiviteter de kunne gjøre ved å ta og røre på. Deretter fikk elevene oppleve utstillingen «Deep Space 8K». Dette er en visuell opplevelse med et 16 x 9 meter stort lerret med 3D-visning, og en bildekvalitet på utrolige 33 millioner piksler. Elevene fikk blant annet delta på en utrolig tur ned «die Streif», utforløypen i Hahnenkammrennene i Kitzbühel. Her fikk mangt et hode og mage kjørt seg i den virtuelle turen ned. 3D-visualisert musikk stod også på programmet i tillegg til en tur ut i verdensrommet.
Resten av dagen ble brukt til shopping samt prøve litt gourmetmat på ulike fastfood-steder.
Bilde 10-16
Dag 3
Bad Ischl er som navnet «Bad» tilsier en kurby litt sør for Gmunden. Byen er i 2024 en av byene i Europa som er valgt ut til å være europeisk kulturhovedstad, sammen med blant annet Bodø. Selv om byen ikke er så stor, er det en by som har vært med på å forme Europas historie. Byen er en keiserby i og med at keiser Franz Josef av Østerrike-Ungarn hadde sin sommerresidens her. Det var i denne byen keiseren underskrev erklæringen som førte til utbruddet av første verdenskrig, etter skuddene i Sarajevo og drapet på hans nevø.
Elevene besøkte keiservillaen, med guidet omvisning, hvor elevene lærte mer både om keiseren, selve villaen og keiserens enorme interesse for jakt. Vi fikk også se skrivepulten hvor deklarasjonen til første verdenskrig ble underskrevet. Videre fortalte guiden at keiseren loggførte alle jaktutbytter og at han til sammen hadde tatt livet av 51 000 dyr! Elevene besøkte også et utsiktspunkt kalt «Siriuskogl» hvor de hadde utsikt over hele byen.
Bilde 17-24
Dag 4
Dagen i dag har elevene vært på Bundesrealgymnasium (BRG) Schloss Traunsee hvor de til å begynne med fulgte de østerrikske elevenes timeplan, for deretter å ha ulike fysiske aktiviteter. Dagen ble avsluttet med kino i Gmunden hvor de så «Ghostbusters: Frozen Empire»
Gjennom denne turen har elevene tatt steget fra å være odøling til å bli litt mer verdensborgere. Som ved de tidligere elevutvekslingene ser vi en god utvikling hos elevene. De har fått utvidet horisonten og komfortsonen, og blitt en litt bedre versjon av seg selv. Dette har som alle andre ganger vært litt mer krevende for noen enn for andre, men det som er morsomt å se er hvordan elever utvikler seg. Elevene har dermed beveget seg litt i retning av skolens visjon: «Odøling og verdensborger».
Bilde 25-30