Denne uka markeres egenberedskapsuka. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har lagt opp til en nasjonal kampanjeuke. Du har kanskje lagt merke til de blå plakatene eller brosjyrene som forteller at du er en del av Norges beredskap. 

Les om egenberedskap på nettsiden www.sikkerhverdag.no  

Darya Eriksen foran presentasjonen om egenberedskapsuka 2024Men hvordan forklarer du egenberedskap til de som nettopp har lært seg norsk?  
- Vi forsto raskt at vi måtte forenkle språket vårt, sier Darya Eriksen (bildet), som er spesialkonsulent for beredskap i Sør-Odal kommune. Vi forklarte «beredskap» med «å være klar» og «lager» forklarte vi med «å ha litt ekstra». 

Det handler nettopp om å ha litt ekstra hjemme når krisen treffer. Egenberedskap betyr å ha litt ekstra mat, litt ekstra vann og varme klær tilgjengelig hjemme. Hvis strømmen går eller du ikke kommer deg til butikken på grunn av uvær eller flom, er det godt å være forberedt. 

Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Egenberedskap er trygghet 

- Jeg håper vi klarte å formidle at egenberedskap gir trygghet, sier Darya. Når vi er forberedt, takler vi krisen bedre, og derfor er det lurt å ha et lite lager hjemme og å være klar. 

I løpet av uke 44 får alle husstander en brosjyre i posten med oppdaterte råd om egenberedskap. På nettsiden sikkerhverdag.no finnes brosjyren på 29 ulike språk. 

Egenberedskap på ulike språk – les brosjyren her 

- Et av rådene fra myndighetene er at vi skal skaffe oss en beredskapsvenn. Når krisen kommer, er det viktig å hjelpe hverandre. Hvis du har en nabo som ikke har norsk som morsmål, oppfordrer jeg til at du deler denne digitale brosjyren med dem, sier Darya. 

Glåmdal interkommunale voksenopplæring (GIV) ligger på Kongsvinger og er undervisningssted for kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Eidskog og Kongsvinger.