Det viktigste vi skal tenke og gjøre i disse dager er og ta vare på de vi har rundt oss.
Vise hensyn, ved å forholde oss til de forskjellige tiltakene myndighetene setter opp.

« Når vi fokuserer på problemene våre, får vi flere problemer. Når vi fokuserer på mulighetene, vil vi bare få enda flere muligheter»
Og at vi alle sammen har muligheter til å fylle dagene våre med noe!

 

Her kommer noen tips for denne dagen:

 

Hvem i familien har best luktesans?

I dette eksperimentet skal du og noen i familien din (eller vennene dine) lukte på ulike saker som dere ikke får se. Vi skal bruke en tabell for å se hvor god luktesansen din er, og ikke minst hvilke lukter du liker og ikke liker.

Noen må sette opp eksperimentet og må ikke fortelle de andre deltakerne hva som finnes i de ulike glassene. Denne personen skal også hjelpe dem som skal lukte, og skal skrive ned resultatene etter hvert. Vi kaller denne personen for forskeren.

DU TRENGER

 • Seks glass eller seks små skåler
 • Seks saker som lukter sterkt. Her er noen forslag: hvitløk, kaffe, tran, vaniljesukker, øl, sennep, jordbær, kanel, hakket rå løk, surmelk, gammelost, selleri, pepper eller oregano
 • Skriveblokk og penn/blyant
 • Et skjerf eller liknende som kan bindes foran øynene

SLIK UTFØRES EKSPERIMENTET

 • Forskeren gjør eksperimentet klart ved å sette de seks glassene eller skålene på rad. Hvert glass eller skål fylles med det som skal luktes. Disse seks sakene setter vi tall på, fra 1 til 6.
 • Det er morsomt hvis det finnes både «gode» og «mindre gode» lukter. Et eksempel på seks lukter er: tran, vaniljesukker, øl, jordbær, surmelk og hvitløk.
 • Deltakeren(den som skal lukte) må få bind foran øynene og kan ikke se det som skal luktes.
 • Forskeren gir en og en skål/glass til deltakeren som skal forsøke å gjette hva lukten er, og deretter si om de liker eller ikke liker lukten. For at resultatene skal kunne sammenliknes, er det viktig at alle deltakerne holder glasset ca. like langt unna nesen.
 • Forskeren fyller ut tabellen nedenfor.
 • Når deltakeren er ferdig, må han/hun gå ut av rommet og ikke fortell noe til de andre som også skal lukte. Forskeren fortsetter til det ikke er flere deltakere igjen.
 • Når alle deltakerne er ferdig, får alle se de seks sakene, og resultatene deles.

LuktesansLuktesans

LYKKE TIL!

 

Vannballongpiñata

Dette er en morsom aktivitet ute i naturen som skaper mye latter. Den kan tilpasses barn i alle aldre. Fyll ballonger med vann, heng dem opp med hyssing på ei grein.

Finn pinner til å slå på dem med. Her kan dere også lage en konkurranse ut av det, med flere ballonger om gangen.

Vannballongpiñata

Ut å lufte dere? Tips til tur

 

Tips til noen podcaster som kan fenge

 

Til slutt i dag et filmtips til de over 16 år

 

Ha en fin dag alle sammen!