Dag 1

28 spente elever dro søndag kveld på elevutveksling til Østerrike og Gmunden. De fleste bor hjemme hos de østerrikske elevene, mens noen bor på et internat på et slott som skolen eier. Turen gikk med fly til Wien og deretter en togtur på 3 timer til Gmunden. Mandag har elevene vært på tur rundt om i byen for å bli litt bedre kjent med selve byen og dens historie. Byen er kjent for å ha vært viktig i saltutvinningen i Salzkammergut

Dag 2 – Linz

Linz er en by på størrelse med Trondheim, og er regionalhovedstad i Oberösterreich. Byen ligger ved vakre Donau og har sin historie helt tilbake til det romerske imperiet. Elevene har i dag hatt omvisning på operaen og har fått sett både på den enorme scenen og vært på verkstedene hvor de lager rekvisitter og kostymer. I tillegg har de vandret gjennom byen og sett på ulik Street Art og ikke minst besøkt «Ars Electronica Center» og sett hvordan kunstig intelligens kan brukes. Denne bygningen er et fargesprakende syn om kvelden.

Dag 3 – Hallstatt

Hallstatt er en liten pittoresk landsby som ligger i dalføret sør for Gmunden og Traunsee opp mot Dachstein fjellmassiv. Byen har vært sentral i utvinningen av salt som har blitt transportert til Gmunden og videre til Linz. Kelterne var de første som startet saltutvinning i Hallstatt rundt år 800 før vår tidsregning, og byen er innlemmet i UNESCO sin verdensarvliste. Det er fortsatt gruvedrift i byen. I dag har elevene tatt toget opp til Hallstätter See og deretter kjørt båt over sjøen for å komme til byen. Videre gikk turen med kabelbanen opp til gruvene, hvor elevene fikk bli med inn i en gammel saltgruve for å bli bedre kjent med historien om saltutvinningen i Hallstatt. Så gikk turen ut på Hallstatt Skywalk hvor elevene fikk testet høydeskrekken sin. Etter en god lunsj og litt suvenirshopping deltok elevene på en guidet byvandring. Den mest spesielle kuriositeten var at mangelen på byareal har ført til at begravde etter 15 år får plassert sin hodeskalle i et kapell. PS! I Kina har de bygget en tro kopi av byen i full størrelse.

Dag 4 og 5 – En reise for livet

Reisebrevene til nå har handlet om alle de fine stedene og opplevelsene elevene fra Nord-Odal ungdomsskole har vært med på under besøket her i Østerrike og Gmunden. Dette reisebrevet skal derimot handle om noe mye viktigere – nemlig den personlige reisen mange av våre elever har gjort. De har fått erfare livet. De fleste elevene var kjempespente og litt redde da de skulle forlate trygge rammer hjemme rundt egen familie og skole i Nord-Odal. De har tatt seg selv ut av egen komfortsone og gjort noe som virket skummelt og uoverkommelig, og som første kveld her i Østerrike lå tykt utpå dem. Elevene har jobbet med seg selv med veiledning fra oss lærere og de der hjemme og vist for seg selv at de mestret det – en livsmestring de kan ta med seg videre i livet. Neste gang de gruer seg for ting, har de nå erfart at ting kan løse seg ved å stå litt i situasjonen og stole på seg selv, kanskje med litt veiledning. Vi lærere blir varme om hjertet når vi med egne øyne ser den utvikling og reise våre elever har hatt, og hvordan de nå koser seg sammen med sine østerrikske venner.

Bildene i dette brevet er fra de ulike aktivitetene torsdag. Fredag møtes de østerrikske og norske elevene til felles frokost på skolen. Deretter går turen går hjem igjen med den forvissning om at elevene fra Nord-Odal ungdomsskole er både odøling og litt verdensborger.