Økonomiske råd
Tida vi er inne i nå kan være utfordrende for mange. Dette gjelder spesielt de som vil få inntektstap. Her er noen råd fra NAVs økonomiske rådgiver.
Dagpengesatsene vil variere ut ifra hvor mye arbeidsinntekt du har pr i dag, men det er ingen tvil om at den vil være lavere enn ordinær lønn. De aller fleste utgiftene vil holde seg stabile, selv om inntekten reduseres. Dette kan fort medføre at det personlige budsjettet går i minus.
For at du skal være forberedt på dette anbefales det at du skaffer deg en oversikt over økonomien din så fort som mulig. IKKE vent med dette til regningene hoper seg opp. Ved å legge utgiftene inn i et budsjett, vil du få en bra oversikt.
Dette gjør det enklere å finne ut hvilke poster som eventuelt kan reduseres. Det er alltids noe som kan reduseres. Under her finner du tips om hva du selv kan gjøre, og et budsjettoppsett.
Husk at det alltid er lettere når ting blir tatt tak i på forhånd, og ikke etter at ting har hopet seg opp!
Disse rådene og budsjettoppsettet kan man også finne i papirutgaver i kassa utenfor kommunehuset.
--
Er du i en situasjon hvor inntekten din vil bli redusert?
Du kan selv gjøre grep, og her er noen tips til hva som kan gjøres:
- Sett opp en oversikt over ALLE de faste utgiftene dine. Ikke utelat noe, det er de «virkelige» tallene som skal være med her. På bunnlinja vil du se hvor mye utgifter du har. Sammenlign dette med inntekten du vil komme til å ha fremover. Her er sannsynligheten stor for at utgiftene må reduseres, for at regnskapet skal gå opp. Ta for deg hver eneste utgiftspost, og sørg for å redusere det så mye som mulig. Dette kan bl.a være: endre mobilabonnement, si opp abonnement på blader o.l, si opp medlemskap i diverse foreninger, redusere matutgiftene (bedre planlegging), redusere strømforbruket osv.
- Har du boliglån? Ta kontakt med banken og be om avdragsfrihet.
- Har du billån? Ta kontakt med utlåner, og undersøk om det kan være mulig å få betale mindre pr måned, eller utsettelse.
- Har du forbruksgjeld? Ta kontakt med kreditor, prøv å få til en god løsning (utsettelse, minimumsbetaling osv..). Det verste du kan gjøre er å IKKE ta kontakt.
- Dersom du trenger mer bistand, kan du ringe NAV Gjeldsrådgivning 55 55 33 39.
- Trenger du mer hjelp: ta kontakt med NAV Nord-Odal, 55 55 33 33