Milepelen kulturhus og vertshus ble bygget i perioden 1987-1988. Kulturhuset gir rom for ulike kulturarrangementer som kino, konserter, teaterforestillinger, konferanser, m.m. Vertshuset kunne ved oppstart tilby ti gjesterom. Antall gjesterom er senere redusert til åtte. På Sand finnes det flere store bedrifter som ofte har besøkende fra inn- og utland som har behov for overnatting. Vertshuset har ikke hatt nok rom til å dekke behovet for overnattingsplasser.

Det blir storartet å får mulighet til å ta i mot større grupper, -gjerne en hel buss med gjester, sier daglig leder Rita Nesset i Milepelen Vertshus.

Ombyggingen omfatter de gamle lokalene til biblioteket i underetasjen og kontorfløyen som opprinnelig var bygget for Posten i første etasje. I enden av kontorfløyen skal det føres opp et tilbygg i to etasjer med nye hotellrom. I underetasjen skal det skal bli ti nye dobbeltrom og i første etasje åtte nye dobbeltrom. Flere av rommene vil ha tilgjengelighet for funksjonshemmede. Til sammen vil hotellet få 26 dobbeltrom. Det er lagt opp til at de nye rommene skal være klare til å tas i bruk til påsken 2017.