Flyktningtjenesten
Flyktningtjenesten i Nord-Odal er i dag organisert under kommunalområde Helse og mestring. Tjenesten består av flyktningkonsulent, miljøarbeider og flyktningkoordinator.
Bosetting av flyktninger involverer tjenester i alle kommunalområdene. Nord-Odal kommune ivaretar flyktningers behov for kommunale tjenester gjennom ordinært tjenestetilbud. Kommunen har et særskilt oppfølgingsansvar for flyktninger i 5 år etter bosettingsdato, og flyktninger som ankommer skal sikres nødvendig og forsvarlig tilgang på kommunale tjenester.
Flyktningtjenesten har et koordinerende og svært omfattende ansvar for mottak og bosetting av alle flyktninger som kommer til Nord-Odal. Dette innebærer råd og veiledning, gjennomføring og oppfølging i forbindese med mottak og bosetting, bolig, kvalifisering, psykisk og fysisk helse, oppvekst, skole, i tillegg til veiledning eksempelvis innen økonomi. Flyktningkonsulent er veiviser til rett tjeneste etter behov hos den enkelte.
Flyktningtjenesten arbeider i henhold til Integreringsloven. Målet med integreringsloven er at flere skal få varig fotfeste i norsk arbeidsliv.
For fordrevne fra Ukraina som har fått kollektiv beskyttelse i Norge gjelder egne regler.
For personer som har fått oppholdstillatelse eller er i gang med introduksjonsprogram før 1. januar 2021, gjelder fortsatt introduksjonsloven fra 2003.
Se også UDIs oversikt over relevante regelverk.